Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
Składniki
- ciasto francuskie 2 sztuki
- filet z kurczaka podwójny 2 sztuki
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- papryka czerwona mielona do smaku
- ananas 1 puszka
- jajko 1 sztuka
Sposób przyrządzenia
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie każdego fileta dzielimy na dwie części. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na pół. Na każdy kawałek ciasta kładziemy na środku mięso, a na wierzch układamy plasterek ananasa odciśniętego z soków. Po prawej i lewej stronie fileta, ciasto rozcinamy, tworząc ok 5- 6 pasków. Paski te przeplatamy na zmianę raz prawy, raz lewy. Między jednym a drugim paskiem musimy jednak zrobić niewielkie "szpary" tak by mięso oddychało. Gotowe smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. Pieczemy w temp. 200'c. Smacznego !!