Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką
Składniki
Sposób przyrządzenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.
Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebulii i zioła.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.