Jarzynowa
Składniki
Sposób przyrządzenia
Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Wrzucić kurczaka. Gdy woda się zagotuje, dodać kolejno ziele angielskie, liść laurowy. Obrać marchew i pietruszkę, pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka. Pora pokroić w półksiężyce, wrzucić do garnka razem z selerem. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić w różyczki również dodać do garnka. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Wyjąć pałkę z kurczaka, obrać mięso, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Cebulę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do garnka. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić kucharkiem i pieprzem, gotować chwilę.
Mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zachartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować ok. 5 min. Doprawić do smaku wegetą w płynie, podgotować chwilę. Zestawić z ognia po czym dodać koperek.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty