Muffiny z żurawinami i kawałkami czekolady
Składniki
Muffiny
Polewa
- gorzka czekolada 100 gr
- olej 0,5 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać, odstawić.
Do wyższej miski wlać rozpuszczoną margarynę, mleko, ekstrakt waniliowy, wbić jaja i wsypać cukier, po czym zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą), wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać żurawinę, posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem - do 3/4 wysokości papilotki. Piec przez 25 min. Po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę z dodatkiem oleju roztopić w kąpieli wodnej, w razie konieczności ostudzić. Gotowe muffiny polać czekoladą, ewentualnie ozdobić.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty