Pieczeń wieprzowa
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mięso umyć, osuszyć. Nożem zrobić w mięsie małe nacięcia, w każde wcisnąć połowę ząbka czosnku. Mięso natrzeć solą, pieprzem, przyprawą delikat i majerankiem. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie uformować zgrabną pieczeń, i związać sznurkiem.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim z każdej strony mięso, następnie przełożyć do brytfanny, piecz ok. 1,5 godz. W temp. 200°C.
Po godzinie pieczenia włóż do brytfanny obrane i pokrojone na ćwiartki cebulki. W czasie pieczenia należy polewać mięso wytopionym sosem i odwracać.
Powstały sos z pieczenia zagęścić, a następnie włożyć do niego pokrojoną w plastry pieczeń.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty