Pierożki wiedeńskie
Składniki
- masło 20 dag
- mąka 20 dag
- twarożek homogenizowane 20 dag
- starta skórka z cytryny 1/2 pół
- białek 2 szt
- cukier puder 5 dag
- sól
- konfitura
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia
Utrzeć dokładnie mąkę z masłem i twarożkiem, dodać sól, skórkę z cytryny, po czym wyrobić ciasto. Zostawić je na godzinę w chłodnym miejscu. Po godzinie cienko rozwałkować i wyciąć kwadraty o wymiarach 10 na 10 cm, w środek każdego włożyć trochę konfitury. Posmarować brzegi białkiem i zakleić w trójkąt. Ułożyć pierożki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem, posypać cukrem pudrem i piec ok. 40 minut, w temperaturze ok. 150 stopni c.