Pierożki wiedeńskie

Ocena przepisu

Składniki

  • masło 20 dag
  • mąka 20 dag
  • twarożek homogenizowane 20 dag
  • starta skórka z cytryny 1/2 pół
  • białek 2 szt
  • cukier puder 5 dag
  • sól
  • konfitura
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Utrzeć dokładnie mąkę z masłem i twarożkiem, dodać sól, skórkę z cytryny, po czym wyrobić ciasto. Zostawić je na godzinę w chłodnym miejscu. Po godzinie cienko rozwałkować i wyciąć kwadraty o wymiarach 10 na 10 cm, w środek każdego włożyć trochę konfitury. Posmarować brzegi białkiem i zakleić w trójkąt. Ułożyć pierożki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem, posypać cukrem pudrem i piec ok. 40 minut, w temperaturze ok. 150 stopni c.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 15 min
Ile porcji: 1
Wyświetlenia: 745
Data dodania: 2010-02-09

Zdjęcia

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Pierożki wiedeńskie

2010-02-11 00:26:44

Lubię pierogi z wieloma nadzieniami.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.