Potrawka z ziemniakami
Opis
Szybka, prosta i bardzo smaczna.
Składniki
- mięso bez kości 1 kilogram
- wędzony boczek 100 gram
- ziemniaki 750 gram
- zielona fasolka 700 gram
- marchewka 4 sztuki
- cebula duża 2 sztuki
- wino stołowe 1/2 litra
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- koperek 1/2 pęczka
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na stopionym boczku. Dodać mrożoną fasolkę oraz pokrojoną w słupki marchew. Całość zalać winem wymieszanym z octem i przyprawami. Trzymać na ogniu, cały czas mieszając, aż większość sosu odparuje. Potrawę serwować z przyrumienionymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.