Ryż cytrynowy
Składniki
Sposób przyrządzenia
Wodę zagotować. Cytrynę wymyć i sparzyć, po czym drobniutko zetrzeć z niej skórkę. W garnku roztopić masło, dodać ryż oraz startą skórkę cytrynową i chwilę obsmażać. Następnie gorący już ryż zalać wrzącą wodą, dolać mleko, dodać sól i pieprz, po czym dokładnie wymieszać.
Kiedy płyn się zagotuje, zmniejszyć grzanie i na możliwie najmniejszym ogniu, pod przykryciem gotować jakieś 12 minut. Nie podnosić pokrywki! po tym czasie wyłączyć grzanie i cały czas pod przykryciem trzymać ryż w garnku jeszcze jakieś 10 minut.
Po tym czasie dodać masło i delikatnie wymieszać. Doskonały na ciepło jako dodatek do dania głównego, pasuje do wszelkiego rodzaju dań rybnych oraz z owocami morza.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty