Ryż z dynią

Ocena przepisu

Składniki

  • dynia (ze słoika) 150 g
  • tłuszcz roślinny 1 łyżka
  • wino białe wytrawne 5 łyżek
  • miód 1/2 łyżeczki
  • sól
  • cebula posiekana 1 łyżka
  • rosół drobiowy (instant) 125 ml
  • śmietana kremówka 3 łyżki
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • dymka 1 szt mała
  • zioła włoskie 1 łyżka
  • tarta gałka muszkatołowa
  • ryż 62,5 g

Sposób przyrządzenia

Dynię starannie osączyć na sitku. Połowę tłuszczu rozgrzać, podsmażyć na nim dynię. Dodać wino, miód i szczyptę soli, przykryć, dusić 3 minuty. Pozostały tłuszcz rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, dodać ryż, zeszklić. Podlać rosołem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut, często mieszając. Do ryżu przełożyć dynię, podgrzewać kilka minut. Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Przełożyć z ziołami włoskimi do ryżu. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 1
Wyświetlenia: 1165
Data dodania: 2010-03-29

Zdjęcia

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ryż z dynią

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.