Ryż z dynią
Składniki
- dynia (ze słoika) 150 g
- tłuszcz roślinny 1 łyżka
- wino białe wytrawne 5 łyżek
- miód 1/2 łyżeczki
- sól
- cebula posiekana 1 łyżka
- rosół drobiowy (instant) 125 ml
- śmietana kremówka 3 łyżki
- świeżo zmielony biały pieprz
- dymka 1 szt mała
- zioła włoskie 1 łyżka
- tarta gałka muszkatołowa
- ryż 62,5 g
Sposób przyrządzenia
Dynię starannie osączyć na sitku. Połowę tłuszczu rozgrzać, podsmażyć na nim dynię. Dodać wino, miód i szczyptę soli, przykryć, dusić 3 minuty. Pozostały tłuszcz rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, dodać ryż, zeszklić. Podlać rosołem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut, często mieszając. Do ryżu przełożyć dynię, podgrzewać kilka minut. Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Przełożyć z ziołami włoskimi do ryżu. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty