Trójkatne minipizze
Opis
Wspaniałe zakąski na przyjęcie szczególnie dla dzieci
Składniki
ciasto
farsz
sos
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
Rozgniatamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy trochę soli i trochę mąki. Mieszamy aż do rozpuszczenia i dodajemy resztę mąki cały czas wyrabiając ciasto aż do uzyskania ciągnącej konsystencji która będzie kształtem przypominać kulę.
Ciasto przykrywamy folia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Farsz:
Salami kroimy w małe paseczki, cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
Sos:
Sos przygotowujemy tak że koncentrat solimy i pieprzymy w miseczce.
Reszta:
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozdzielamy na 4 kawałki. Kawałki rozwałkowujemy tak by uzyskać okrąg z każdej z nich i kroimy nożem na trójkąty, odsuwamy od siebie. Smarujemy je sosem, nakładamy cebulę, trochę pasków salami.
Wstawiamy na blachę i pieczemy 8-10 min w 200 st.
Potem wyjmujemy szybko i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do wyłączonego piekarnika na 3 min aby się ser stopił.
Tak gotowe pizzunie podajemy na półmisku - na ciepło !
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty