Zapiekanka
Składniki
Sposób przyrządzenia
Bułkę namoczyć i odcisnąć. Wymieszać z mięsem oraz jajkiem. Obrać ziemniaki i marchewki. Ziemniaki pozostawić w całości. Marchewki pokroić w kostkę, gotować 5 minut, odcedzić, osączyć. Cebulę grubo posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, krótko podsmażyć. Dodać ją do mięsa.Masę przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście pociąć na duże kawałki. Gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, osączyć. Z mięsa uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, delikatnie mieszając. Ziemniaki, marchewki, kapustę i klopsiki przełożyć do formy. Polać śmietaną wymieszaną z posiekanym tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem, piec 20 minut w temperaturze 200 st.C.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty