Zupa cebulowa
Opis
zupa cebulowa jest bardzo dobrym źródłem składników wpływających na odporność.
Składniki
- masło 0,25 szklanki
- cebula 3 sztuki
- cukier 1 łyżeczka
- mąka 1 łyżka
- woda 250 mililitrów
- czerwone wino 175 mililitrów
- bulion wołowy 500 mililitrów
- bagietka 1 szt
- ser gouda 240 g
Sposób przyrządzenia
Masło rozpuścić w dużym rondlu dodawać cukier ciągle mieszając. Przez 10 min podgrzewać posiekaną cebule na wolnym ogniu aż nabierze złoto-brązowego koloru. Do cebuli oraz rozpuszczonego masła dodawać make i mieszając do jednolitej masy. Dodać wodę, wino oraz bulion i zagotować. Następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 12 min ukroić 5 kromek i zapiekać przez tez ok 12 min w rozgrzanym piekarniku ok 160'c gotową zupę przelać do 4 żaroodpornych miseczek na górze każdej porcji położyć po kromce i kawałku tej 5 kromki przyżądzonej wcześniej bagietki. Pokrojonym serem posypać tosty. Wstaw do piekarnika do 220'c i piec ok 12 min
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty