Baba pończowa

Ocena przepisu

Składniki

poncz

Sposób przyrządzenia

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, odrobinę mąki oraz połowę podgrzanego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. W międzyczasie masło ucieramy z żółtkami oraz pozostałym cukrem. Wlewamy rozczyn, dodajemy mąkę oraz pozostałe mleko, dokładnie ucieramy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta wraz ze skórką pomarańczową. Blachę smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do blaszki wykładamy ciasto, pieczemy godzinę w temp. 180*c. Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie wodę zagotowujemy z cukrem oraz sokiem z cytryny, po wystudzeniu wlewamy rum, dokładnie mieszamy, nasączamy nim babkę. Następnie przyrządzamy lukier i lukrujemy nim babkę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 100 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1118
Data dodania: 2010-03-30

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Baba pończowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.