Baba pończowa
Składniki
poncz
Sposób przyrządzenia
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, odrobinę mąki oraz połowę podgrzanego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. W międzyczasie masło ucieramy z żółtkami oraz pozostałym cukrem. Wlewamy rozczyn, dodajemy mąkę oraz pozostałe mleko, dokładnie ucieramy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta wraz ze skórką pomarańczową. Blachę smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do blaszki wykładamy ciasto, pieczemy godzinę w temp. 180*c. Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie wodę zagotowujemy z cukrem oraz sokiem z cytryny, po wystudzeniu wlewamy rum, dokładnie mieszamy, nasączamy nim babkę. Następnie przyrządzamy lukier i lukrujemy nim babkę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty