Domowy chleb
Składniki
- drożdże 5 dkg
- cukier 1 łyżeczka
- płatki owsiane 8 łyżek
- ciepła woda 1 litr
- sól 2 łyżeczki
- mąka pszenna 1 kg
- słonecznik łuskany 1 garść
- siemię lniane 1 garść
Sposób przyrządzenia
Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy.
Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.