Domowy chleb

Ocena przepisu

Składniki

  • drożdże 5 dkg
  • cukier 1 łyżeczka
  • płatki owsiane 8 łyżek
  • ciepła woda 1 litr
  • sól 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 1 kg
  • słonecznik łuskany 1 garść
  • siemię lniane 1 garść

Sposób przyrządzenia

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy.
Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 2
Wyświetlenia: 1316
Data dodania: 2011-01-29

Zdjęcia

Domowy chleb
monciasz#

Dodane przez:

monciasz

2011-01-31

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Domowy chleb

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.