Eleganckie kubeczki
Składniki
Sposób przyrządzenia
Marchew obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka. Dodajemy udka kurczaka, zalewamy wodą, gotujemy, aż mięso i marchewki będą miękkie. Następnie mięso oddzielamy od kości, marchewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki. Bulion doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy żelatynę w proporcji podanej na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kukurydzę oraz groszek osączamy. Przygotowujemy plastikowe kubeczki. Do każdego wlewamy trochę galaretki, wstawiamy na kilka minut do zamrażalki, aby dobrze stężała. Następnie wkładamy po plasterku jajka oraz warstwę groszku, zalewamy odrobiną galarety, wstawiamy do zamrażalki. Następnie wkładamy warstwę mięsa, zalewamy galaretą, wstawiamy do zamrażalki. Na mięso wykładamy warstwę kukurydzy, zalewamy galaretą, wstawiamy do zamrażalki. Ostatnią warstwę robimy z marchewki, zalewamy galaretą, wstawiamy kubeczki na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy galaretę z kubeczków, dekorujemy.