Paszteciki z mielonym mięsem
Składniki
Ciasto
Farsz
Sposób przyrządzenia
Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć mięso mielone, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na odrobinie oleju, połączyć z mięsem mielonym, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać żółtko, bułkę tartą i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem.
Biały ser dokładnie rozetrzeć widelcem.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Następnie dodać zmielony ser biały, wlać roztrzepane żółtko, dodać śmietanę, sól i zagnieść ciasto.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm, po czym wycinać kwadraty średniej wielkości. Na środku każdego rozłożyć po łyżeczce farszu, złożyć na pół i dokładnie sklejać brzegi.
Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Piec w temp. 190 - 200 st.C. ok. 20 - 30 min.
Smacznego!
* Przed pieczeniem można posmarować paszteciki roztopioną margaryną.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty