Pierogi ruskie z omastą

Ocena przepisu

Opis

Pierogi ruskie pochodzą ze Wschodu ( z Ukrainy). Potrawa jest pracochłonna, ale bardzo sycąca.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • woda ciepła 1 szklanka
  • jajka 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • olej słonecznikowy 4 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • ser twaróg tłusty lub półtłusty 0,5 kg.
  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę 0,5 kg.
  • cebula biała zrumieniona na tłuszczu 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna osolona śmietana lub omasta

Sposób przyrządzenia

Farsz :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Farsz musi być ostry.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać. Na wschodzie mówili na to "warynice".
Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podawać :
polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 2
Wyświetlenia: 4413
Data dodania: 2010-02-09

Zdjęcia

Pierogi ruskie z omastą
gosiakaminska#

Dodane przez:

gosiakaminska

2010-03-03

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (11)

Komentarze

Do przepisu na: Pierogi ruskie z omastą

2010-04-29 21:00:19

Dziękuję Wam za pozytywne komentarze co do pierogów.

2010-04-27 18:29:38

tak to prawda że są pracochłonne ale smak wynagradza trudy..

2010-02-19 19:23:04

Gracja

2010-02-18 00:10:59

Dzięki tulipan.

2010-02-17 20:45:52

Dzięki.

2010-02-17 17:02:18

Fajny talerz, jakiej firmy?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.