Pierogi ruskie z omastą
Opis
Pierogi ruskie pochodzą ze Wschodu ( z Ukrainy). Potrawa jest pracochłonna, ale bardzo sycąca.
Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- woda ciepła 1 szklanka
- jajka 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- olej słonecznikowy 4 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- ser twaróg tłusty lub półtłusty 0,5 kg.
- ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę 0,5 kg.
- cebula biała zrumieniona na tłuszczu 2 sztuki
- sól
- pieprz
- kwaśna osolona śmietana lub omasta
Sposób przyrządzenia
Farsz :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Farsz musi być ostry.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać. Na wschodzie mówili na to "warynice".
Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podawać :
polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty