Pierogi z serem
Składniki
NADZIENIE
Sposób przyrządzenia
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto.
Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm.
Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi.
Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków.
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ser: Wszystkie składniki rozetrzeć.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty