Risotto
Składniki
- ryż basmati 100 g
- cebula dymka 2 szt
- groszek zielony 100 g
- świeży ogórek
- seler naciowy 3 łodygi
- szczypiorek posiekany 2 łyżki
- masło 3 łyżki
- bulion drobiowy 1 L
- śmietana 1/2 szkl
- sok z limonki 2 łyżki
- odrobina otartej skórki cytrynowej
- nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
- nasiona kminku 1/2 łyżeczki
- kardamon mielony 1 szczypta
- goździki 2-3 szt
- kurkuma 1 łyżeczka
- sól
- cukier
- pieprz
Sposób przyrządzenia
Na dużej suchej patelni uprażyć kminek i kolendrę, dodać kardanom, goździki, masło, a gdy się rozpuści – posiekaną dymkę, wymieszać. Gdy cebulką zmięknie, wlać 1/2szklanki bulionu, wsypać ryż i wymieszać. Dolewać po 1/2szklanki bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Przy 4 dolewce dodać pokrojone w kostkę seler i ogórek, wymieszać. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać groszek śmietanę, sok i skórkę z limonki, kurkumy, sól, pieprz i cukier do smaku. Zamieszać, jeszcze chwilę dusić. Risotto podawać posypane szczypiorkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty