Zakwas do żuru

Ocena przepisu

Składniki

  • ciepła woda 0,75 litra
  • mąka żytnia 5 łyżek
  • sól niecałe pół łyżeczki
  • cukier niecałe pół łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • piętka z razowego chleba

Sposób przyrządzenia

w dzbanuszku lub słoiku wymieszać ciepłą wodę z mąką,solą i cukrem.dodać pokrojony czosnek i włożyć piętkę z razowego chleba.zanurzyć ją aby była cała mokra.odstawić na 4-5 dni,mieszając 2-3 razy na dzień tak aby chleb nie wysechł.po pierwszym użyciu zostawić trochę na dnie i podobnie dodać wszystkie składniki oprócz chleba gdyż zakwas już sam się zakwasi.następne zakwasy powinny być dobre już po 3 dniach.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 5 min
Ile porcji: 1
Wyświetlenia: 551
Data dodania: 2010-11-29

Zdjęcia

Zakwas do żuru
malinka18#

Dodane przez:

malinka18

2010-11-29

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Zakwas do żuru

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.