Ciastka z musli
Opis
Smaczne i szybkie ciastka na weekend.
Składniki
- musli z owocami tropikalnymi i orzechami 0,5 kg.
- margaryna "Kasia" 25 dag
- jajka 4 sztuki
- cukier kryształ 1 szklanka
- mąka pszenna 4 czubate łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- olejek zapachowy-dowolny kilka kropel
Sposób przyrządzenia
Margarynę zagotować na wolnym ogniu i zaparzyć nią musli, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olejek i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wszystko razem ponownie wymieszać. Nakładać łyżeczką małe krążki masy na wysmarowaną wcześniej margaryną blachę (lub można blachę wyłożyć papierem do pieczenia) i piec na złoty kolor-15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni c. Zdejmować łopatką kuchenną z blachy jeszcze gorące ciastka i pozostawić je do ostygnięcia.