Delikatna zupa rybna
Składniki
- cebula 1 szt
- por 1 szt
- pomidory 4 szt
- czerwona papryka 1 szt
- świeża papryczka peperoni 1 szt
- masło 1,5 lyżki
- kminek w proszku 1 łyzeczka
- suszony tymianek 1 lyżka
- wywar warzywny wegetariański (może być instant) 3/4 L
- filety z ryby (np.halibut) 400 g
- sól szczypta
- kwaśna śmietana 3 lyzki
Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać, por oczyścić, dokładnie umyć. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Pomidory naciąć na krzyż, krótko obgotować w gorącej wodzie, obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w drobna kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Peperoni przepołowić, wydrążyć i drobno posiekać. Masło rozpuścić w garnku i dusić na nim uprzednio przygotowane warzywa ciągle mieszając, dodać kminku oraz tymianku i dolać wywaru. Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Przez ten czas umyć filety z ryby, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić, dodać do warzyw i gotować dalej zupę przez około 10 minut. Zupą napełnić 2 talerze, przybrać kleksem z śmietany.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty