Jagodzianki
Składniki
ciasto
nadzienie
Sposób przyrządzenia
Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i miksując wsypać 2 łyżki mąki. Masę odstawić do ostudzenia, następnie dodać jaja i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać, gdy masa będzie dokładnie wymieszana dodać resztę mąki i rozpuszczone masło, dobrze wyrobić.
Gdy ciasto będzie zbyt gęste można dodać trochę ciepłego mleka. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować jagody, do miseczki wsypać jagody i wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i sokiem z cytryny.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grube placki, kroić kwadraty, na środek nakładać masę jagodową i dobrze zlepić ciasto w koperty, można też formować okrągłe bułeczki. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia i piec w temperaturze 190 C do czasu aż będą rumiane.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty