Jagodzianki

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

nadzienie

Sposób przyrządzenia

Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i miksując wsypać 2 łyżki mąki. Masę odstawić do ostudzenia, następnie dodać jaja i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać, gdy masa będzie dokładnie wymieszana dodać resztę mąki i rozpuszczone masło, dobrze wyrobić.

Gdy ciasto będzie zbyt gęste można dodać trochę ciepłego mleka. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować jagody, do miseczki wsypać jagody i wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i sokiem z cytryny.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grube placki, kroić kwadraty, na środek nakładać masę jagodową i dobrze zlepić ciasto w koperty, można też formować okrągłe bułeczki. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia i piec w temperaturze 190 C do czasu aż będą rumiane.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 967
Data dodania: 2011-04-12

Zdjęcia

Jagodzianki
monciasz#

Dodane przez:

monciasz

2011-04-12
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Jagodzianki

2012-01-31 15:13:26

nabrałam chęci na taką jagodziankę :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.