Jagodzianki z lukrem

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy świeżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni c. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 15
Wyświetlenia: 562
Data dodania: 2011-04-26

Zdjęcia

Jagodzianki z lukrem
ilka86#

Dodane przez:

ilka86

2011-04-26
Jagodzianki z lukrem

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Jagodzianki z lukrem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.