Koperkowa z zacierkami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Zacierka: mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać trochę soli, wbić jajko, wlać wodę, szybko zagnieść ciasto, placami odrywać małe porcje i formować kluseczki podłużne. Gotowe zacierki rozsypać na posypanej mąką stolnicy, odstawić do przeschnięcia. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na plasterki. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, włożyć marchew, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Płyn ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć potem płomień, gotować jeszcze 15 minut. Do gotowego wywaru wsypać kostki bulionowe, wymieszać. Do wrzącej zupy wsypać zacierki, gotować, aż wypłyną na powierzchnię, dodać koperek. Przed podaniem zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryną.