Kotlety w sosie grzybowym
Składniki
Kotlety
- kasza jęczmienna 2 szklanki
- jajko 1 sztuka
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- mąka kukurydziana 3 łyżki
- bułka czerstwa 1 sztuka
sos
Sposób przyrządzenia
Najpierw przygotować kotlety. Ugotować kasze na gęsto, ostudzić. Do ostudzonej kaszy dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę wcześniej namoczoną i wyciśniętą oraz mąkę. Wszystko wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w mące pszennej. Smażyć z obu stron. Sos grzybowy podgrzybki ugotować. Pieczarki i obgotowane podgrzybki podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, dodać mąkę, wymieszać. Następnie przyprawić do smaku i wlać rosół-chwilę poddusić. Na koniec dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Kotlety polać sosem. Ogórka pokroić w plasterki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty