Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
ciasto
farsz
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem i żółtkami i solą. Stopniowa dodawać wodę i ugniatać ciasto. Odstawić na 30 min. Trzymać pod przykryciem.
Kapustę wypłukać. Grzyby namoczyć w wodzie. Wypłukaną kapustę przełożyć do garnka, dodać grzyby i gotować do miękkości. Przyprawić do smaku. Tak przygotowaną kapustę wyłożyć na sito aby pozbyć się soku. Usunąć liść laurowy i ziele angielskie.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wkładać do gotującej się wody i od czasu kiedy wypłyną na wierzch gotować 2 minuty. Podawać z usmażoną kiełbaską z cebulką.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty