Pita
Składniki
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
W misce wymieszać obie mąki, dodać sól, wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, jak się będzie lepiło do rak dodać olej i uformować kulę.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto spłaszczyć i uformować albo kilka placków, albo jeden duży (ja taką wersje wolę) i naciąć nożem do pizzy w trójkąty.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach około 15 minut.
Po wyjęciu przeciąć nożem wzdłuż nacięć i jeść na słodko lub na słono :)
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty