Sernik z makiem
Opis
Sernik z makiem
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na masę serową
Składniki na masę makową
- masa makowa 1 puszka
- rodzynki namoczone 3/4 szklanki
- orzechy posiekane 1/2 szklanki
Dodatkowo
Sposób przyrządzenia
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno być zwięzłe. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Ciasto wyłożyć na spód blaszki wysmarowanej tłuszczem. Do gotowej masy makowej dodać rodzynki i orzechy, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z margaryną, cukrem i serem. Pod koniec ubijania wsypać budyń. Następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na mak. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienia ok 60 minut. Ciasto wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty