Ziemniaki faszerowane
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórki. Ziemniaki wydrążamy małą łyżeczką delikatnie, by nie uszkodzić ścianek. Oprószamy ziemniaki przyprawą do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej, włożyć pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Smażymy mieszając. Mięso gotowane pokroić w kosteczkę dodać do pieczarek. Szczypiorek posiekać, dodać do farszu. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem mięsno - pieczarkowym nadziewamy ziemniaki. Ser zetrzeć na tarce, posypać ziemniaki. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku 15 minut w ok 220 stopni. Podajemy na liściach sałaty.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty