Zupa cebulowa
Składniki
- cebula (duże) 6 szt
- masło 2 łyżki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- mąka 1 łyżka
- cukier 1/2 łyżeczki
- czerwona papryka 1 łyżeczka
- bulion wołowy 1 litr
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania
- bagietka czosnkowa 1 szt
Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek a następnie dodać cebulę i smażyć przez chwilę na złoty kolor. Następnie dodać czerwoną paprykę w proszku, cukier i mąkę. Przez chwilę jeszcze podsmażać (w oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze białe wino, ja tego nie robię a bez wina jest tak samo smaczna), w tym czasie przygotować bulion wołowy (ja swój robię na kostce wołowej i też jest dobry). Bulion zagotować do wrzenia i dodać do niego cebulę z patelni, całość gotować około 30 minut pod koniec doprawiając tymiankiem, solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć do żaroodpornych miseczek na wierzch dajemy jedną kromeczkę z bagietki czosnkowej wcześniej podsmażoną na złoty kolor na patelni, następnie bagietkę posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C aż ser się roztopi. Podawać gorące.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty