Zupa cebulowa

Ocena przepisu

Składniki

  • cebula (duże) 6 szt
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • czerwona papryka 1 łyżeczka
  • bulion wołowy 1 litr
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty do posypania
  • bagietka czosnkowa 1 szt

Sposób przyrządzenia

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek a następnie dodać cebulę i smażyć przez chwilę na złoty kolor. Następnie dodać czerwoną paprykę w proszku, cukier i mąkę. Przez chwilę jeszcze podsmażać (w oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze białe wino, ja tego nie robię a bez wina jest tak samo smaczna), w tym czasie przygotować bulion wołowy (ja swój robię na kostce wołowej i też jest dobry). Bulion zagotować do wrzenia i dodać do niego cebulę z patelni, całość gotować około 30 minut pod koniec doprawiając tymiankiem, solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć do żaroodpornych miseczek na wierzch dajemy jedną kromeczkę z bagietki czosnkowej wcześniej podsmażoną na złoty kolor na patelni, następnie bagietkę posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C aż ser się roztopi. Podawać gorące.




Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 70 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 492
Data dodania: 2012-06-13

Zdjęcia

Zupa cebulowa
monciasz#

Dodane przez:

monciasz

2012-06-13
Na zdjęciu na zupę wyłożyłam ser żółty który później fajnie smakuje wymieszany z zupą a następnie do...
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Zupa cebulowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.