Żurek z jajkiem
Składniki
zakwas
- mąka żytnia 3 łyżki
- letnia przegotowana woda 2 szkl
- czosnek 2 ząbki
- skórka razowego chleba
zupa
Sposób przyrządzenia
Zakwas: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku oraz skórkę chleba. Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce (ok. 20*c). Grzyby myjemy, moczymy, a następnie gotujemy30 minut. Dodajemy cebulę, marchewkę oraz przyprawy, gotujemy jeszcze około 30 minut. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na tłuszczu. Wywar przecedzamy, dodajemy do niego przecedzony zakwas oraz boczek, grzyby i majeranek, całość gotujemy 10-15 minut. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Żurek podajemy z jajkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty