Barszcz ukraiński
Składniki
Sposób przyrządzenia
Fasolę wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 2 godz. Następnie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody i wstawić do gotowania.
W między czasie kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w półksiężyce.
Do garnka z gotującą się fasolą wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i wsypać kucharek. Gdy fasola będzie już w pół miękka, przełożyć do niej kapustę, ziemniaki, marchew z pietruszką i pora, podgotować do miękkości warzyw. Potem dodać buraki ze słoika, podgotować ok.15 - 20 min.
Zupę skropić kilkoma kroplami octu, doprawić do smaku pieprzem i cukrem oraz skropić vegetą w płynie.
Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Po czym wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Podgotować jeszcze chwilę, po czym zdjąć z ognia. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty