Ciasto z masą smietanową
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokruszone masło, siekamy, posypujemy cukrem, cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy 2 łyżki śmietany i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy a drugą owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Śmietanę lekko ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesiana mąkę ziemniaczana, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe a na końcu sztywną pianę ubitą z białek i wszystko miksujemy. Powstałą masę wykładamy na rozwałkowane ciasto. Z lodówki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach posypując od razu masę śmietanową. Ciasto pieczemy przez 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty