Faszerowane ziemniaczki
Składniki
Sposób przyrządzenia
Cukinie umyć, pokroić na kostkę. Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda, miąższ pokroić w kostkę. Cukinie, pomidory i oliwki wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki umyć, odkroić wierzch i wydrążyć środki. Wnętrze ziemniaków nasmarować masłem, posypać solą i pieprzem, napełnić ziemniaki przygotowanym farszem. Każdy ziemniak osobno zawinąć w folię, ułożyć na blasze z piekarnika, ustawiając farszem do góry. Piec godzinę w temp. 200 st. C, potem zdjąć folię, a ziemniaki przykryć plasterkami sera, ponownie włożyć do piekarnika o tej samej temperaturze, zapiec na złoto. Gotowe udekorować na półmisku listkami ziół i od razu podawać.