Knedle ze śliwkami
Opis
z podanego przepisu wyszło mi 13 dużych knedli - miałam dosyć duże śliwki. Przy użyciu małych śliwek powinno wyjść ok. 20 szt.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Ser biały przełożyć do głębokiego talerza, dokładnie rozetrzeć widelcem, po czym wbić jajo, wymieszać.
Do osobnej miski przełożyć ziemniaki, roztarty ser biały z jajkiem, wsypać obie mąki, wyrobić ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, można wydrylować.
Odrywać po kawałku ciasta*, z którego formować w dłoni placuszek, wkładać śliwkę, po czym otulać dookoła ciastem. Układać na blacie oprószonym mąką. W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania, wodę osolić. Knedle wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min, nie dłużej.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietanką.
Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie można podawać posypane cukrem.
*ja z ciasta zrobiłam rulon, pokroiłam na tyle części ile miałam śliwek
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty