Paszteciki z pieczarkami
Składniki
ciasto
nadzienie
Sposób przyrządzenia
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i usmażyć, po przestudzeniu wymieszać z jajkiem, łyżką bułki tartej i posiekaną pietruszką, doprawić. Drożdże utrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wlać rozczyn do mąki, dodać rozrobione żółtko i pozostałe mleko i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić w paski o szerokości 10 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż paska i zwinąć w wałek, zlepić brzegi i pokroić ukośnie na kawałki 3-4 cm. Ułożyć paszteciki na wysmarowanej tłuszczem formie i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie posmarować jajkiem, posypać serem i upiec (około 15-20 min. W temp. 180 st).
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty