Piernik świąteczny
Składniki
polewa
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
2 jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych.
Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.
Polewa:
masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę. Następnie dodajemy kakao. Gotujemy 3 minuty. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty