Piernik świąteczny

Ocena przepisu

Składniki

polewa

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
2 jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych.

Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Polewa:
masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę. Następnie dodajemy kakao. Gotujemy 3 minuty. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 1097
Data dodania: 2011-10-31

Zdjęcia

Piernik świąteczny
rosik93#

Dodane przez:

rosik93

2011-10-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Piernik świąteczny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.