Pizza cebulowa z boczkiem
Składniki
ciasto
nadzienie
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą, wlej drożdże, wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju i trochę wody (cała szklanka może być za dużo), ugniataj aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.
Boczek pokrój w małą kostkę i obsmaż na patelni. Pieczarki pokrój w grubszą kostkę i również podsmaż na patelni. Cebulę obierz i pokrój w cienkie pół plasterki, zeszklij na oliwie. Pomidory osącz z zalewy. Wszystkie składniki nadzienia połącz w misce, dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy.
Wyrośnięte ciasto przełóż na wysmarowaną olejem blachę i rozprowadź na całości i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż nadzienie. Pizze piecz 30-35 minut. Przed końcem pieczenia posyp pizzę startym serem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty