Śliwki z orzechami

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Każdą śliwkę naciąć wzdłuż, wyjąć pestkę. Uprażyć na suchej patelni orzechy. W miejsca pestek włożyć orzechy, nadziane śliwki ułożyć w misce. Do rondla wlać wodę i wsypać 1 kg cukru, gotować, aż powstanie syrop. Gorącym syropem polać śliwki, odstawić na 24 godziny. Zlać syrop i dosypać 1/2 kg cukru, zagotować. Włożyć śliwki do gorącego syropu., odstawić znowu na 24 godziny. Zlać syrop, gotować, aż zgęstnieje. Włożyć śliwki i trzykrotnie doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia na 15 minut po każdym gotowaniu. Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć szczelnie, wystudzić.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1584
Data dodania: 2009-01-12

Zdjęcia

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Śliwki z orzechami

2010-02-25 17:25:34

nie robiłam tego jeszcze.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.