Tort makowy

Ocena przepisu

Składniki

Krem

Sposób przyrządzenia

Mak namoczyć na noc w zimnej wodzie, zagotować, odcedzić. Dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, drugi raz z dodatkiem cukru kryształu. Oddzielić żółtka od białek. Cukier puder utrzeć z żółtkami. Ucierając dalej, stopniowo dodawać mak i z cukrem, proszek do pieczenia i kilka kropli olejku. Na koniec dodać ubitą i pianę z białek, wymieszać. Ciasto i przełożyć do wyłożonej pergaminem / tortownicy. Piec 50 minut w temp. I 200 st. Po ostudzeniu przekroić na3 krążki. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Ucierając dalej, stopniowo dodawać kefir. Gdy krem będzie gładki, przełożyć nim upieczone krążki ciasta. Wierzch tortu można udekorować polewą czekoladową, wiórkami białej czekolady i płatkami migdałów lub makiem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 497
Data dodania: 2011-06-23

Zdjęcia

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Tort makowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.