Zupa ziemniaczana z pesto
Składniki
pesto
Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić boczek, podsmażyć. Dodać cebulę i ziemniaki, wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion i mleko. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu (ok. 10 minut). Przyprawić do smaku. Pesto: czosnek obrać, wrzucić do miksera. Dodać bazylię, natkę i orzechy piniowe (można je zastąpić orzechami włoskimi), wlać olej, oprószyć solą. Zmiksować na jednolitą masę. Wsypać starty parmezan, wymieszać, przyprawić. Do zupy wlać śmietanę, zamieszać. Dodać pesto, ew. Przyprawić. Udekorować natką.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty