Augustowskie kartacze
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obieramy, myjemy, około 2 kg ścieramy na tarce do ziemniaków a 1 kg gotujemy. Starte ziemniaki odciskamy przez gazę, wodę odstawiamy, aby się ustała.
Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy do surowych. Zlewamy wodę, na dnie powstał krochmal, dodajemy go do ziemniaków.
Dodajemy jajko, sól, wyrabiamy ciasto, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na dłoni tworzymy z ciasta placek, wkładamy mięso i formujemy kartacze. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 50 minut.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Przed podaniem kartacze polewamy cebulką z boczkiem. Kartacze możemy zamrozić, później je odgotować lub podsmażyć.