Augustowskie kartacze

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obieramy, myjemy, około 2 kg ścieramy na tarce do ziemniaków a 1 kg gotujemy. Starte ziemniaki odciskamy przez gazę, wodę odstawiamy, aby się ustała.

Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy do surowych. Zlewamy wodę, na dnie powstał krochmal, dodajemy go do ziemniaków.

Dodajemy jajko, sól, wyrabiamy ciasto, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na dłoni tworzymy z ciasta placek, wkładamy mięso i formujemy kartacze. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 50 minut.

Cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Przed podaniem kartacze polewamy cebulką z boczkiem. Kartacze możemy zamrozić, później je odgotować lub podsmażyć.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 50 min
Ile porcji: 10
Wyświetlenia: 1655
Data dodania: 2011-04-22

Zdjęcia

Augustowskie kartacze
LASER#

Dodane przez:

LASER

2011-04-22

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Augustowskie kartacze

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.