Krokiety z kapustą i grzybami
Opis
Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Wykonanie naleśników: składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego. Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają. Wykonanie farszu :
suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym. Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj. : 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym. Krokiety podajemy na ciepło do czystego barszczu, np. Na wigilię.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty