Orzechowy przekładaniec
Składniki
- kawa 1 łyżeczka
- delicje 2 op
ciasto
masa
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, rodzynki i wiórki. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do brytfanny i upiec w temp 170 C.
Masa:
Brzoskwinie odsączyć. Sok z puszki zagotować z cukrem. W 1 i 1/4 szklanki wody mieszamy budynie i żółtka, a następnie wlewamy na gotujący się sok z brzoskwiń. Gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
Łyżeczkę kawy zalać 100 ml wody i wlać kieliszek spirytusu. Każdą delicję nasączyć w naparze.
Składamy ciasto. Na spód ciasto, krem, delicje, krem, ciasto, krem, brzoskwinie. Można brzoskwinie polać galaretką.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty