Rogale z dżemem wiśniowym
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, wbijamy jajko i sól, dokładnie rozprowadzając. Margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy do niej cukier i wlewamy mleko.
Rękoma wyrabiamy ciasto w kształcie kuli, na godzinę umieszczamy ją w zimnej wodzie. Gdy ciasto wypłynie, wyjmujemy, dodajemy do niego mąkę i wyrabiamy dokładnie. Jeśli się nie klei to oznacza że jest doskonale wyrobione, następnie dzielimy je na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na grube placki, po czym kroimy je na trójkąty (po 3-4 z każdego placka). Na każdą trójkątną część nakładamy po kilka łyżek dżemu i zawijamy je poczynając z węższej strony. Przed pieczeniem rogale najlepiej jest posmarować jajkiem, aby nabrały koloru. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec w nim rogaliki przez dwa kwadranse.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty