Rolada śmietankowo-truskawkowa
Składniki
ciasto
Masa śmietanowa:
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem. Rozmieszać i dodać białka. Delikatnie wymieszać i przelać na papier do pieczenia dokładnie rozprowadzając. Piec ok 8-10 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roladę przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i szybciutko zwinąć. Odczekać aż wystygnie truskawki umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Zostawić troszkę do dekoracji.
Masa śmietanowa:
żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i żelatyną. Dodać pokrojone truskawki mieszając delikatnie łyżką. Zostawić na chwilę do lodówki tak aby lekko stężała. Masę przełożyć na roladę i dokładnie rozprowadzić. Zwinąć w rulon. Przełożyć do lodówki aby zastygła. Udekorować rozpuszczoną czekoladą i lukrem oraz śmietaną i truskawkami.