Serca z kremem truskawkowym
Składniki
CIASTO
KREM
- żelatyna 1 łyżka
- jogurt truskawkowy 150 ml
Sposób przyrządzenia
Żółtko utrzeć z cukrem do białości. W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtko. Oby dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na pianę. Całość delikatnie wymieszać łyżką, stopniowo dolewać stopione masło. Foremki natłuścić, oprószyć mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 20 minut w 170-190stc. Gotowe ciastka przestudzić w foremkach, a następnie ostrożnie wyjąć i przełożyć na deskę kuchenną, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przyrządzić nadzienie: żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do jogurtu i wymieszać. Z kartonów wyciąć szablon w kształcie serduszka, nieco mniejsze od ciastka, w środku wyciąć jeszcze mniejsze serduszko, tak by powstał sam kontur. Ostudzone ciastka ostrożnie przekroić w poprzek, przekładać przygotowanym kremem. Gotowe serduszka oprószyć cukrem pudrem używając szablonu.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty