Strucel z jabłkami

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, do którego powoli dolewać ciepłą wodę (ok. 1/8 l) z dobrze rozbełtanym jajkiem, oliwą, octem i solą. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (dobrze jest kilkanaście razy wybić o stolnicę). Ciasto uformować w kulę, położyć na omączonej stolnicy, posmarować małą ilością stopionego masła i przykryć wygrzanym rondlem, aby ciasto odpoczęło przez 30 min. Stół przykryć obrusem, oprószyć mąką, położyć na nim ciasto i rozwałkować, zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wierzchem omączonych dłoni (nie palcami) wyciągać ciasto, które powinno stać się cienkie jak papier; grubsze końce ciasta, zwisające poza stół, obciąć. Wyciągnięte ciasto posmarować na 2/3 powierzchni topionym masłem, posypać przyrumienioną na maśle i wystudzoną bułką tartą. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować masłem i zwijać strudel od strony posypanej jabłkami; zagiąć końce i włożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierch strudla posmarować topionym masłem. Piec ok. 35 min. W gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1201
Data dodania: 2010-07-06

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Strucel z jabłkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.