Ciasto z chałwą
Składniki
Ciasto
Sposób przyrządzenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy.
Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki.
Margarynę utrzeć. Jajka ubić z cukrem na parze na sztywną pianę. Dodać do margaryny i ciągle miksować, dodawać powoli pokruszoną chałwę oraz wódkę i jeszcze miksować. Taką masą przełożyć biszkopt, pozostawić troszkę masy na wierzch i polać polewą czekoladową. Smacznego !
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty